MENU

Verplicht vanaf 2022 bij de verkoop van je woning: het asbestattest

Renoveren

Wil je een woning verkopen die gebouwd is voor 2001? Dan moet je vanaf 2022 verplicht een asbestattest voorleggen aan potentiële kopers. En tegen 2032 moet elke eigenaar over zo’n attest beschikken. Verhuur je een pand? Dan moet je als eigenaar in de toekomst een kopie aan de huurder bezorgen. Bouwsite Livios zet alle feiten op een rijtje.

Verplicht vanaf 2022 bij de verkoop van je woning: het asbestattest

Asbest is massaal aanwezig in Vlaanderen. Het was een populair bouwmateriaal tot het einde van de jaren ’90, toen het gebruik van asbest verboden werd in België. De Ovam (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) schat dat er in Vlaanderen zo’n 2,3 miljoen ton asbest aanwezig is in gebouwen en infrastructuur, waarvan 865.000 ton in huizen en appartementen. Bekijk hier waar je asbest kan tegenkomen.

Waarom is asbest ongezond?

Doorheen de jaren bleek asbest kankerverwekkend te zijn. De schadelijke vezels adem je namelijk gemakkelijk in. Als de materialen waarin het goedje verwerkt zijn, nog in goede staat verkeren, hoef je je wel niet meteen zorgen te maken. In dat geval kunnen de vezels niet vrijkomen. Een asbestcementdak kan in principe zo’n 50 jaar blijven liggen. 

Asbestveilig tegen 2040

De aanwezigheid van asbest kan ook een gevaar vormen voor het leefmilieu. Daarom wil de Vlaamse regering het aanwezige asbest in gebouwen die voor 2001 gebouwd zijn, in kaart brengen. Het Actieplan Asbestafbouw heeft als doel om onze woningen tegen 2040 asbestveilig te maken. Belangrijke stappen hierin zijn: het inventariseren, verwijderen en beheren van asbest.

Asbestattest verplicht voor verkopers tegen 2022

Vanaf 2022 wordt een asbestattest verplicht voor wie zijn woning ouder dan 2001 verkoopt. Een asbestdeskundige zal een inventaris opstellen en in de databank van de OVAM registreren. Op basis hiervan ontvang je van de OVAM een geldig asbestinventarisattest. Hierin staat welke materialen of onderdelen van je woning asbest bevatten, wat de staat van het asbest is en hoe je het veilig kan beheren of verwijderen. Tegen 2032 moet elke eigenaar over zo’n attest beschikken. Opgelet: bij verhuur zal de eigenaar een kopie van dit attest aan de huurders moeten bezorgen.

Hoeveel kost een asbestattest?

Een asbestinventaris opmaken zal je ongeveer 350 tot 500 euro kosten. Je betaalt nog 50 euro om het attest te verkrijgen. 

Asbest verwijderen

Als je een (totaal)renovatie gaat uitvoeren, is het dus belangrijk om stil te staan bij asbest. Vraag raad aan je architect en zorg ervoor dat je asbesttoepassingen die bereikbaar zijn veilig verwijdert. Op die manier vermijd je dat de toepassingen opnieuw onbereikbaar worden en de volgende eigenaars ermee blijven zitten. Wil je asbest  verwijderen? Lees hier hoe je dat veilig doet.

Blijf op de hoogte van al het laatste nieuws

Blijf op de hoogte van al het laatste nieuws